sitemap Workshop Ouder worden, tijd van oogsten - 2014 door Madeleine Verhallen, Gezondheidszorgpsycholoog van Psychosynthese praktijk de Bron in Nijmegen.
 

5½ -daagse workshop: Ouder worden, tijd van oogsten

Zondagen 16 februari, 2, 16, 30 maart, 13 april 2014 - Neerijnen


'Je houdt niet op met spelen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je ophoudt met spelen.'

Als we jong zijn, kunnen we niet wachten tot we ouder zijn en willen we het liefst ouder lijken. En naarmate we ouder worden, willen we er jonger uitzien. Of we zeggen liever niet hoe oud we zijn. Of we doen er van alles aan om jonger te lijken. Maar gaat het er niet om dat we vrede vinden in en met ons leven en onze leeftijd? Dat we het verleden en onze levensgeschiedenis een plek kunnen geven en eren? Dat we accepteren dat we zijn wie we zijn?

In de traditie van Thich Nhat Hanh wenst de ander je bij ieder nieuw levensjaar een "happy continuation". Met het klimmen der jaren valt het vaak niet mee de leeftijd te vriend te houden. Ouder worden accepteren is een levenskunst en vraagt aandacht, veerkracht en draagkracht. Of je wilt of niet, vroeg of laat moet je loslaten en laten gaan. Dan kan zich een nieuwe ruimte openen. Ruimte om je creativiteit en wijsheid aan te spreken. Ruimte om te reflecteren over een nieuwe invulling. De toekomst is wat naar je toekomt en begint NU.

De vragen die ons bezighouden kunnen zijn: Wat heb ik laten liggen? Wat is voor mij nu zinvol in het leven? En hoe kan ik daar, in de tijd die mij nog gegeven is, gehoor aan geven? Heb ik de moed nog nieuwe ervaringen aan te gaan?

Ons lichaam wordt ouder, maar onze geest blijkt niet aan leeftijd onderhevig. Onze geest is in staat zich keer op keer te verfrissen en wijzer te worden. May Sarton zegt: "Je hebt je leeftijd verdiend, laat het je niet afnemen." (Don't deprive me of my age - I have earned it).

Ter inspiratie en om een spiegel te zijn voor elkaar, bieden wij een 5½ - daagse workshop aan in de Stal in Neerijnen. We zullen op weg gaan met theorie en oefeningen uit de psychosynthese (Roberto Assagioli), oefeningen uit de boeddhistische traditie van Thich Nhat Hanh, visualisaties, inkeer en stilte, schrijven, muziek, poëzie, intuïtief boetseren en andere vormen van creativiteit. We laten ons verrassen wat zich bij ons en bij de andere deelnemers aandient.

We nodigen je van harte uit om te onderzoeken wat ons te doen staat in het proces van zinvol ouder worden. Om elkaar te inspireren, onze oogst te verzamelen en de oogsttijd te vieren.

Alieke Hartog (1942) is beeldend kunstenaar, psychosynthesegids en was lange tijd als trainer verbonden aan het CPH. Ze geeft workshops in creativiteit en psychosynthese in Neerijnen. (www.aliekehartog.nl)

Madeleine Verhallen is psychosynthesetherapeut en GZ-psycholoog, was lange tijd als trainer, supervisor en staflid verbonden aan het CPH. Ze heeft een eigen psychotherapiepraktijk "De Bron" in Nijmegen. Geeft al jaren workshops in psychosynthese.

Ruimte voor stilte en creativiteit 'De Stal' »route
Van Pallandtweg 16 4182 CB Neerijnen
De Stal is een mooie rustige locatie in het hart van de Betuwe.

Data: zondagen 16 februari, 2, 16, 30 maart, 13 april 2014. Na een half jaar een terugkom-middag in gezamenlijk overleg.
Tijd: vanaf 10.30 koffie, thee. We werken van 11 tot 17 uur
Kosten: € 480,- (min. inkomen: € 395,-) incl. lunch en materiaal (het is mogelijk in 2 of 3 termijnen te betalen). Voor bedrijven en instanties gelden andere tarieven.

Informatie en aanmelding: Alieke Hartog 0418-651262, ahartog@tele2.nl of Madeleine Verhallen 024-3235245, info@psdebron.nl.