sitemap Workshop Van Moeten naar Willen door Madeleine Verhallen, Gezondheidszorgpsycholoog van Psychosynthese praktijk de Bron in Nijmegen.
 

Workshop: Van Moeten naar Willen

14 juni 2009

"Ik kan omdat ik wil wat ik moet" - Immanuel Kant -  

Wat moeten we toch veel, ons hele leven al. 't Begint met braaf zijn, goed luisteren en netjes doen wat moeder en vader zeggen. Op school moeten we ons best doen, moeten we meer en beter kunnen presteren. Dan moeten we een goede opleiding volgen, waarna we een goede baan moeten zien te krijgen. En natuurlijk een gelukkig leven leiden. Moeten, moeten, moeten. Eisen, voorwaarden, verplichtingen waar we aan moeten voldoen. Dit geeft ons vaak spanning, vermoeidheid, lusteloosheid, beklemming. En de vraag: "wat wil ik zelf nou eigenlijk?" verdwijnt daarmee steeds meer naar de achtergrond.

Wat gebeurt er als we moeten vervangen door willen, van binnen uit? Daar gaat deze workshop over. De optimistische psychologie psychosynthese beschrijft welke wilsoorten we kunnen hanteren om antwoord op de vraag 'wat wil ik?' te krijgen. We hanteren vaak de harde wil: waar een wil is, is een weg. Of de willoosheid: dat lukt me nooit! Psychosynthese leert ons om andere aspecten van de wil te gebruiken: de sterke wil, de kundige wil, de goede wil. Hierbij ontdekken we onze kracht, onze wijsheid en onze liefde, voor onszelf en voor onze medemens.

Als we stil worden en contact maken met ons Hogere Zelf, met wie wij in wezen zijn, zal de Transpersoonlijke Wil ons antwoord geven op de vraag 'wat is de zin van mijn leven'.

In de workshop onderzoeken we de wilsoorten door oefeningen aangevuld met stukjes theorie en onderlinge uitwisseling. We gaan uit van jouw persoonlijke ervaringen, waar respectvol mee wordt omgegaan. Je bent van harte welkom.

Madeleine Verhallen is als trainer verbonden aan het Centrum Psychosynthese Holland in Amersfoort. Zij heeft een eigen Psychosynthesepraktijk 'De Bron' in Nijmegen. Was jarenlang werkzaam als studenten-psycholoog.

Han Fortmann Centrum »website | »route
René Descartesdreef 21, 6525 GL Nijmegen

Aanmelden: Niet meer mogelijk.